Mladá elegantní žena v plastových brýlích Ferragamo

Jak si vybrat správné brýle podle rysů a tvaru obličeje, typu očí a obočí

Brýle nejsou jen funkčním doplňkem, který nám umožňuje vidět lépe, ale také významným módním prvkem, který může ovlivnit celkový dojem našeho vzhledu. Správný výběr brýlí může zdůraznit naše atraktivní rysy nebo naopak vytvořit zajímavý kontrast, který dodá našemu obličeji jedinečný charakter. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat brýle, které budou ladit s vašimi rysy obličeje, typem očí a obočí.

Den se stylistou. Petr Lukeš v Dr. Klain

Tipy sepsal stylista Petr Lukeš, prezident Asociace vizážistů a stylistů ČR, který se může pyšnit bezmála třicetiletou praxí v oboru. Pracoval pro značky jako Yves Saint Laurent, Dior, pro Českou televizi i časopisy jako jsou Vogue, Style nebo Marianne.

Tvar obroučky: Soulad nebo kontrast

Tvar obrouček můžeme pojmout dvěma základními způsoby:

 

Soulad s tvarem obličeje: Tento přístup zahrnuje výběr brýlí, které opakují a zdůrazňují atraktivní rysy vaší tváře. Například, pokud máte kulatý obličej s jemnými rysy, mohou být vhodné brýle s měkčími, kulatějšími obroučkami, které budou harmonizovat s tvarem vašeho obličeje.

Kulaté černé brýle, muž na ulici

Kontrast s tvarem obličeje: Naopak, brýle mohou také vytvářet kontrast s tvarem obličeje a tím umožnit některým komplementárním rysům vyniknout. Například, hranaté brýle mohou dodat ostřejší linie a kontrast k měkkým rysům kulatého obličeje, čímž vytváří zajímavý a vyvážený vzhled.

mladá žena v kulatých brýlích
Kulaté brýle, muž s kloboukem, historické oblečení

Příklad kontrastu s tvarem obličeje. Tvář ženy je štíhlá trojůhelníková ostře řezaná. Kulatý tvar obruby podtrhne komplementární rysy. Zároveň jemnost obruby koresponduje s jemností rysů a barvou pleti a vlasů. Zároveň horní linie obruby koresponduje s tvarem obočí.

U muže skvělý příklad kontrastu s tvarem obličeje.

 

Umístění zornice v brýlích

Správné umístění zornice v brýlích je klíčové pro pohodlí a estetiku. Z hlediska vertikální orientace by měla být zornice umístěna zhruba ve zlatém řezu, což je přibližně třetina vzdálenosti od horního okraje obrouček. Horizontálně by měla být zornice mezi zlatým řezem a polovinou šířky obrouček. Tento přístup zajistí, že brýle budou vypadat přirozeně a nebudou narušovat proporce obličeje.

Velikost brýlí a proporce obličeje

Velikost brýlí by měla být v souladu s celkovou velikostí obličeje. Příliš velké brýle mohou přehlušit vaše rysy, zatímco příliš malé brýle mohou působit nevyváženě. Zároveň cíleně menší proporce brýlí způsobí, že váš obličej bude působit větší a naopak.

Muž v brýlích s dvojitým nosníkem

Na tomto obrázku je skvěle zvolený tvar brýlí, ovšem příliš jemná obruba podporuje vnímanou velikost a dělá hrubější a větší obličej nositele. 

Oči a obočí

Horní linie obrouček by měla kopírovat tvar obočí, aniž by ho příliš překrývala. Někdy jej však může zcela vytvářet i vylepšovat a to zejména ve chvíli kdy vlastní obočí nenabízí ideální proporci vůči obličeji. Dolní linie by měla být v souladu s konturou obličeje a čelisti. Případně s ní vhodně kontrastovat pro umocnění vzhledu.

 

Mladá dívka v oversize brýlích, které jsou z pohledu stylisty nevhodné.

Ukázka špatně zvolených brýlí. Oči jsou na vertikálním středu. Středový prostor zužuje kořen nosu a rozšiřuje jeho špičku. Obruba zakrývá obočí a je příliš hrubá k jemným rysům. 

V úvahu je potřeba vzít také sklon a velikost očí. Tvar brýlí může podpořit, případně korigovat tvar očí. Ke korekci přistupujeme, zejména pokud na očích padají vnější koutky pod úroveň koutků vnitřních. Brýle pak mohou opačným sklonem padání koutů korigovat. Pozor ovšem, abychom tento efekt nepřehnali, protože přílišné sešikmení brýlí může vést k opačnému efektu.

Velikost vašich očí pak musí korespondovat s velikostí plochou brýlí, ale také se sílou obroučky a stranic.

Platí pravidlo: k jemným rysům volte jemné brýle a k rysům výrazným a větším je možné dát brýle výraznější se silnější obrubou.

Petr Lukeš, stylista
Petr Lukeš, stylista

I zde však platí, že můžeme využít souladu a nebo cíleného kontrastu pro umocnění rysů. To, zda využít kontrast či soulad je poté závislé na tom, zda dané rysy považujeme za žádoucí a nebo se snažíme o jejich korekci.

Prostor a sklon spojnice mezi okuláry

Šířka a tvar nosu hrají důležitou roli při výběru brýlí. Správná šířka spojnice mezi okuláry by měla odpovídat šířce vašeho nosu, aby brýle seděly pohodlně a stabilně. Sklon spojnice by měl být takový, aby brýle nesklouzávaly a zároveň nevyvíjely tlak na nos. Vizuálně je důležitý také úhel linie na obou stranách, který může umocnit rozšiřování nosu nebo jej opticky zeštíhlit.

Barva obrouček

Barva by měla ladit s vaší pletí, barvou očí a vlasů. Měli by být v souladu s vaším barevným typem, ale také vaším stylem odíván a používanými barvami v šatníku. Neutrální barvy jako černá, hnědá nebo kovová jsou univerzálnější, zatímco výraznější barvy mohou dodat osobitost.

Styl obrouček

Vybírejte obroučky, které odpovídají vašemu osobnímu stylu a životnímu stylu. Sportovní, elegantní, sofistikované, rebelské, avantgardní nebo třeba retro styly mohou doplnit váš vzhled a vyjádřit vaši osobnost.

Věk není překážka

Nebojte se věku! Mnoho žen má mylný dojem, že v určitém věku by měly zůstat u neutrálních, konzervativních stylů a vyhýbat se barvám či kreativnějším designům. Pravdou je, že věk by měl hrát jen velmi doplňkovou roli při výběru brýlí. Nikoliv nepodstatnou, ale doplňkovou.

Klíčovými faktory by měly být vaše osobnost, charakter a osobitost. Brýle jsou výrazným módním doplňkem, který může skvěle vyjádřit vaši jedinečnost a vkus, bez ohledu na váš věk. Nebojte se experimentovat s osobitými barvami a styly, které vám dodají sebevědomí a podtrhnou vaši individualitu. Věk je jen číslo a neměl by vás omezovat v projevu vaší osobnosti.

Starší muž s šedivými vlasy v brýlích Blackfin Atlantic
starší muž s šedivými vlasy v brýlích Blackfin

Výběr správných brýlí je proces, který vyžaduje zvážení mnoha faktorů, od tvaru obličeje po umístění zornice a proporce obličeje. Pamatujte, že brýle by měly nejen zlepšit váš zrak, ale také zvýraznit vaše nejlepší rysy a dodat vám sebevědomí. Vyberte si brýle, které budou odrážet váš osobní styl a budou harmonizovat s vaším celkovým vzhledem. Rádi vám s tím pomůžeme, pyšníme se certifikací brýlového stylingu a vybírat lidem TY JEJICH je naše práce i zábava.